Wednesday, November 12, 2008

Kematian.. -Al-Fatihah

Berikut adalah kumpulan keratan akhbar berkaitan kejadian yang menimpa seorang kakitangan Pejabat Mufti Perak. (Penulis mengenali beliau secara tidak langsung kerana telah akrab dengan keluarganya terutama dengan adik mangsa - seorang GPI jQAF di Kinta.. sejak Tingkatan 3 hingga sekarang)

Kosmo

Gadai nyawa sebab RM1,000

Oleh SYAKIR SAZILI
dan KUMARA SABAPATTY
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA polis memeriksa stesen minyak tempat Mohd. Khairuddin (gambar kecil) mati ditetak di Jalan Kuala Kangsar, Ipoh semalam.

IPOH – Demi wang RM1,000, seorang pekerja sambilan di sebuah stesen minyak di Jalan Kuala Kangsar di sini mati ditetak penyamun.

Semasa kejadian pukul 6.50 pagi, mangsa, Mohd. Khairud- din Mohamed Isa, 42, yang baru dua minggu bekerja dikata- kan sedang bersiap-siap untuk meninggalkan kaunter jualan minyak itu selepas syifnya akan tamat pukul 7 pagi.

“Ketika itulah munculnya lima lelaki yang tidak pakai topeng dan terus meminta mangsa menyerah wang.

“Mangsa enggan menyebabkan seorang suspek yang berparang terus menetak di baha- gian tengkuk dan tangan kanan mangsa,” kata Ketua Polis Dae- rah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias.

Menurut beliau, tindakan suspek itu menyebabkan mangsa yang lebih popular dengan panggilan ‘uztaz’ mati di kaunter tempat dia bekerja.

Katanya, ‘ustaz’ tersebut merupakan Pembantu Pegawai Istinbat, Jabatan Mufti Perak dan bekerja sambilan di stesen minyak itu.

Ujar beliau, suspek tersebut kemudiannya merampas wang RM1,000 dalam kaunter di stesen minyak itu.

Selepas itu, Azisman memberitahu, kesemua suspek tersebut melarikan diri dengan sebuah kereta.

Jelasnya, ketika kejadian terdapat seorang lagi pekerja di dalam premis tersebut, manakala dua lagi pekerja bekerja menjaga pam.

“Seorang pekerja wanita yang baru masuk untuk memulakan syif pagi pula terkejut melihat kejadian itu.

“Dia terus menyelamatkan diri dengan keluar dari premis terbabit,” katanya.


The Star

Cashier bleeds to death after robbery

By CLARA CHOOI


IPOH: A part-time cashier at a petrol kiosk bled to death after two robbers slashed him when robbing the station in Jalan Kuala Kangsar here.

Ipoh OCPD Asst Comm Azisman Alias said the two robbers had gone to the petrol station with three others, all in their 20s and 30s, in a red Proton Iswara at 6.50am yesterday.

“They pumped petrol first. Two of them got off the vehicle – one to pump petrol, and we sus­pect the other to monitor the situation,” he said.

After filling up, the five men drove to a parking bay outside the petrol kiosk mart. Two men got off the vehicle, said ACP Azisman.

“The two entered the shop holding parang and told the cashier to take out all the money from the cash register,” he said.

The cashier, 42-year-old Mohd Khairuddin Mohd Isa, had been working part-time at the kiosk for two weeks.

“He was the only one behind the counter at the time. The other cashier was near the ATM in the mart and there were two petrol attendants outside,” said ACP Azisman.

Although Mohd Khairuddin immediately took out the cash, the two robbers still slashed him repeatedly on his head and his hands, he said.

The other cashier, a female, had run out of the mart on seeing the men enter the shop with their weapons.

ACP Azisman said Mohd Khairuddin managed to walk to a chair to sit down but bled to death before the ambulance arrived.

Utusan Malaysia

Juruwang stesen minyak mati ditetak perompak


MAUT MANGSA SAMUN... Polis mengangkat mayat seorang kakitangan Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Mohd. Khairuddin Mohamed Isa, 42, (gambar kecil) yang ditetak seorang penjenayah dalam kejadian samun di sebuah stesen minyak di Jalan Kuala Kangsar, Ipoh, semalam. Semasa kejadian samun itu, mangsa bertugas sebagai juruwang sambilan di stesen minyak tersebut.


IPOH 11 Nov. – Pembantu Pegawai Istinbat, Jabatan Mufti Perak yang bekerja sebagai juruwang sambilan di sebuah stesen minyak di Jalan Kuala Kangsar di sini, mati ditetak oleh perompak dalam kejadian samun pada pagi ini.

Kejadian berlaku pukul 6.50 pagi, ketika mangsa, Mohd. Khairuddin Mohamed Isa, 42, atau mesra dipanggil “Ustaz” oleh rakan setugasnya di Jabatan Agama Islam Perak sedang bersiap mahu meninggalkan stesen minyak tersebut selepas hampir tamat waktu bekerja pada pukul 7 pagi.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias berkata, perompak bertindak menetak mangsa yang enggan menyerahkan wang kutipan di stesen minyak tersebut.

‘‘Dalam serangan itu, mangsa mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian tengkuk dan tangan kanan selepas ditetak oleh salah seorang perompak.

‘‘Sebelum itu, empat penjenayah yang tidak memakai sebarang penutup muka terus meluru ke kaunter juruwang meminta mangsa menyerahkan wang dalam mesin juruwang di situ.

‘‘Salah seorang perompak bagaimanapun berang lalu bertindak menetak mangsa apabila dia enggan bekerjasama,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.

Beliau berkata, keempat-empat perompak kemudian melarikan diri menaiki sebuah kereta membawa bersama wang RM1,000 yang diambil dari kaunter juruwang.

Semasa kejadian, katanya, terdapat dua pekerja termasuk Mohd. Khairuddin di dalam premis tersebut manakala dua lagi pekerja berada di luar menjaga pam minyak.

Tambah Azisman, seorang pekerja wanita yang baru masuk untuk memulakan syif pagi bagaimanapun sempat menyelamatkan diri dengan berlari keluar dari premis tersebut.

Katanya, mayat mangsa dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini untuk dibedah siasat dan dituntut keluarganya untuk dikebumikan pada petang ini.

Orang ramai yang menyaksikan kejadian itu diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh melalui talian 05-2451500 untuk membantu siasatan.

Sementara itu, seorang rakan sekerja mangsa ketika ditemui memberitahu, Mohd. Khairuddin sangat rajin dan jujur selain sentiasa memastikan amanah yang diberikan kepadanya selaku juruwang dilaksanakan sebaik mungkin.

‘‘Beliau sangat alim dan warak lebih-lebih lagi dia merupakan pengerusi surau di kawasan perumahannya. Saya terkejut dengan kejadian ini dan masih tidak dapat menerima yang ustaz telah tiada,” katanya yang enggan namanya disiarkan.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin