Wednesday, April 29, 2009

Tips Kesihatan


Al-Quran ada mengajar kita menjaga kesihatan seperti membuat amalan berikut:-

1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) sebelum tidur dan selepas bangun tidor. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

2. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

3. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu, di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindakbalas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam...


Sama2lah kita mengamalkannya....... Wallahu A'lam.

Sabda nabi: " Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

*disalin daripada blog Panitia Sains SMK PAsir Panjang, Kupang, Baling, Kedah. (Zon Kuala Ketil)
Terima kasih Cikgu Ismi.


3 comments:

DUN Behrang 2020 said...

Syabas bro...entry yg sgt menarik dan berguna!!!

GPI SKSV said...

Teman ngopi.. n ngepaste aje..

sonata anak kancil said...

Tak payah sibuk2 nak beli buku cap omputih...AlQuran dah cukup lengkap ajarannya.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin