Tuesday, September 1, 2009

Ihya Ramadhan @ SKSV


Salam ramadhan untuk semua pengunjung blog ini..

Di kala ini.. ramadhan sudah menjangka kepada 10 malam pertengahan.. yang mana telah memasuki Fasa Maghfirah.. oleh itu marilah sama-sama kita menggunakan masa yang ada untuk memohon keampunan daripada Allah Subhanu Wa Taala.

Di SKSV.. program Tadarrus Al-Quran mula dijalankan sewaktu rehat pada hari ini.. seramai 5 orang guru telah sudi menyumbang tenaga untuk memimpin kumpulan tadarrus. Di sini penulis ingin turut mengajak dan menyeru kepada semua guru di SKSV (yg beragama Islam) untuk turut sama dalam program yang penuh dengan keberkahan ini Insya Allah.

Manakala peserta tadarrus telah disaring dan dipilih oleh Ketua Panitia Pend Islam di kalangan murid yang benar-benar layak dan mutu bacaan yang baik. Mereka ini adalah terdiri daripada murid Tahun 1 hingga 5 sahaja. Murid Tahun 6 hanya akan dilibatkan dalam program ini selepas mereka selesai Ujian Sijil Pendidikan Islam (SPI JPN Perak 2009)

Penulis juga amat mengalu-alukan untuk kita mewujudkan program Tadarus sesama guru.. yang mana dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan Guru lelaki boleh mengadakan Tadarus di Surau atau Bilik Pemulihan dan kumpulan Guru Perempuan pula diadakan di Bilik Guru.

**************************

Motivasi Nabi menjelang Ramadan

Salman al-Farisi berkata, bahawa baginda Rasulullah s.a.w. berkhutbah di akhir bulan Syaaban, sabda baginda:

"Wahai manusia! Sesungguhnya kamu dibayangi dengan satu bulan yang agung lagi diberkati, iaitu bulan yang ada di dalamnya satu malam yang lebih baik dari seribu bulan, bulan yang diwajibkan Allah puasa fardu pada siang hari, amalan sunnat pada malam-malamnya.

"Sesiapa yang melakukan sesuatu kebaikan daripada amal-amal kebajikan dan kebaikan, seolah-olah dia telah melakukan satu perkara fardu, sementara yang melakukan satu perkara fardu (pada bulan Ramadan), seolah-olah dia telah melakukan 70 perkara fardu."

Ramadan adalah bulan kesabaran, dan pahala sabar itu akan membawa ke syurga. Ia juga bulan bertolak ansur, berkasih sayang, bulan yang menambahkan rezeki golongan mukmin.

Sesiapa yang memberi dan menyediakan juadah berbuka puasa kepada orang yang berpuasa, baginya keampunan seluruh dosa-dosa yang pernah dilakukannya serta pelepasan dari api neraka. Baginya juga pahala yang tidak berkurangan dari orang yang berpuasa.

Para sahabat bertanya: "Sebenarnya kami tidak ada apa yang boleh dijadikan juadah berbuka puasa untuk yang berpuasa, bagaimana kami boleh meraih pahala?"

Baginda menjawab: "Allah tetap akan memberi pahala menyediakan juadah berbuka puasa kepada orang yang memberi walaupun sebiji tamar, atau seteguk air atau setitis susu untuk orang berpuasa."

Ini kerana sabda baginda, pada 10 pertama Ramadan adalah rahmat, 10 pertengahan disediakan keampunan dan 10 akhir Ramadan adalah pelepasan daripada api neraka.

Justeru, tegas baginda, perbanyakkan pada bulan Ramadan dengan empat perkara:

"Dua perkara daripadanya adalah untuk mendapatkan keredaan Tuhan kamu dan dua perkara lagi tidak boleh tidak, kamu mesti melakukannya.

"Dua perkara untuk mendapatkan Tuhan kamu itu adalah dengan mengucap syahadat La Ilaha Illallah (tiada Tuhan melainkan Allah) dan memperbanyak Istighfar.

"Sementara dua perkara yang mesti kamu lakukan adalah memohon kepada Allah untuk memasuki syurga-Nya dan minta dijauhkan daripada memasuki neraka-Nya.

"Sesiapa yang memberi minum kepada orang yang berpuasa, maka Allah akan memberi minum kepadanya dari telagaku, di mana dia tidak akan merasa dahaga selepas meminumnya hingga dimasukkan dalam syurga." (Hadith riwayat Ibnu Khuzaimah dalam kitab sohihnya, al-Baihaqi dan Ibnu Hibban).

-sumber dari SINI

1 comment:

tice said...

assalamualaikum..

salams RAMADHAN...Selalunya ustazADMIN ada bubuh senarai aktiviti untuk setiap satu SAMBUTAN kat sekolah ustaz..macamana dengan Sambutan IHYA RAMADHAN?

Kalau ustaz bubuh senarai aktiviti kat sini,boleh jugak kita share ILMUs ya?Syukran ya ustazADMIN

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin