Monday, June 16, 2008

Syor Guna Kepala Surat Tulisan Jawi

SEREMBAN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mencadangkan agar semua kementerian dan jabatan turut menggunakan tulisan jawi pada kepala surat mereka.

Beliau berkata, penggunaan tulisan jawi, selain tulisan rumi itu adalah sebagai langkah memartabatkan tulisan jawi di negara ini.

"Pada hemat saya, penggunaan tulisan jawi ini tidak akan menghilangkan identiti kementerian dan jabatan terbabit. Kami telah memulakan langkah itu dan saya harap kementerian serta jabatan lain mengikutnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program "Jawi Warisan Bangsa" anjuran Tabung Haji dan Utusan Malaysia di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Tabung Haji, Tan Sri Abi Musa Asa'ari Mohamed Nor dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan Tan Sri Ahmad Hashim Makarudin.

Beliau berkata, usaha untuk memartabatkan tulisan jawi itu penting kerana ia adalah warisan bangsa yang harus dijaga dan dipertahan oleh semua lapisan masyarakat.

"Perubahan zaman menjadikan masyarakat kita tidak mengendahkan kepentingan tulisan ini, lebihlebih lagi di kalangan generasi muda. Justeru, amatlah wajar sekali masyarakat kita memainkan peranan untuk mengangkat martabat tulisan ini," katanya.

Ahmad Zahid berkata program mengembangkan tulisan jawi seharusnya dirangka dan diperluas agar tulisan itu terus kekal sebagai warisan budaya bangsa. BERNAMA

-dipetik dari mstar.com.my

16-06-2008 03:41:34 PM

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin